To najdelikatniejsze pałki z kurczaka, jakie jadłam. Są pyszne i pasują do ziemniaków, ryżu i kasz
Pałki z kurczaka to bardzo smaczna potrawa, którą podać możesz na wiele sposobów. Delikatna odsłona z cukinią i marchewką, którą w ostatnim czasie przygotowałam już kilka razy, pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ugotowanego na sypko ryżu białego czy kasz (a sprawdziłam już kilka).
Lubię te pałki z kurczaka za to, że ich zrobienie zajmuje mi mniej niż godzinę i nie muszę stosować przy tym żadnych skomplikowanych technik kulinarnych. Po prostu wrzucam składniki na patelnię w odpowiedniej kolejności.
Jak zrobić delikatne pałki z kurczaka?
Wykonanie tego obiadu dla rodziny to bułka z masłem. Wystarczy, że pokroisz warzywa, cebulę podsmażysz z pałkami z kurczaka, a potem wszystko poddusisz w bulionie, w odpowiednim momencie wrzucając jeszcze cukinię i marchewkę. Po doprawieniu będziesz mieć syty posiłek dla całej rodziny.
Przepis: Delikatne pałki z kurczaka z warzywami
Pyszny obiad dla rodziny, który przygotujesz bardzo sprawnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 547 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 1 większa cukinia
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 375 ml bulionu drobiowego
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPałki z kurczaka oczyść, oprósz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Cukinię umyj i pokrój w talarki. Marchewkę opłucz, obierz i potnij w 2-3 cm kawałki. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
- Smażenie warzyw i mięsaNa dnie głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Zrumień też pałki z kurczaka. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
- Duszenie potrawyZawartość patelni przyrządzaj przez 7 minut na niewielkim ogniu. Wrzuć marchewkę i cukinię. Gotuj kolejne 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku.
Jak podać obiad dla rodziny z pałkami z kurczaka?
Do pałek z kurczaka z warzywami zazwyczaj serwuję kaszę pęczak. Jest przyjemna w smaku i nie dominuje nad mięsem. Jak wspomniałam wcześniej, dobrym wyborem będzie też biały ryż czy ziemniaki. Te drugie polecam ugotować w mundurkach albo dodać podczas gotowania wraz z bulionem. W takiej wersji konieczne będzie zwiększenie ilości wlewanego płynu do 500-600 ml (i ewentualne uzupełnianie, by w patelni utworzy się sos).
Wskazówka do przygotowania delikatnych pałek z kurczaka z warzywami
Oprócz marchewki i cukinii do tej potrawy możesz też dodać inne warzywa. W kompozycji dobrze odnajdą się np. pietruszka, dynia czy zielony groszek. Uczulam tylko, że każdy z dodatków wymaga innego czasu gotowania i odpowiedniego dostosowania przepisu. Największym błędem w daniach jednogarnkowych, takich jak ten obiad dla rodziny, jest jednoczesne wrzucanie produktów o różnych wymaganiach względem obróbki termicznej. Często prowadzi to do rozgotowania części z nich i o dobrym smaku dania nie ma mowy.